Over DigiD

Gebruikersnaam en wachtwoord

Met uw DigiD kunt u inloggen op websites van de overheid en in de zorg. Uw DigiD bestaat uit een gebruikersnaam en een wachtwoord die u allebei zelf kiest. Uw DigiD is 3 jaar geldig nadat u deze voor het laatst heeft gebruikt.

DigiD app

De DigiD app is een nieuwe manier van inloggen voor DigiD. Het is een alternatief voor het inloggen met een extra controle via sms. Met de DigiD app logt u eenvoudig in: gebruikersnaam invoeren, QR-code op de inlogpagina scannen, pincode invoeren en u bent ingelogd. U hoeft geen wachtwoord meer te gebruiken.

Meer weten hoe u de app kunt gebruiken en waar u op dit moment kunt inloggen? Ga naar de DigiD app.

Extra controle via sms

Beschikt u over een mobiele telefoon? Vraag dan meteen uw DigiD met een extra controlestap via sms aan. U kunt dan ook inloggen op websites waarvoor deze extra controle verplicht is. Voor de sms'jes die u ontvangt, hoeft u niet te betalen. Uw mobiele nummer wordt alleen door DigiD gebruikt. Uw nummer wordt nooit doorgegeven aan andere organisaties. 

Als u al een DigiD hebt, kunt u de extra controle via sms aanvragen via Mijn DigiD.

Waarom DigiD?

Gaat u naar uw gemeentehuis, of naar het loket van een andere overheidsinstelling? Dan moet u in veel gevallen uw identiteitskaart, paspoort of rijbewijs laten zien. Zo weet de overheid wie u bent. Op internet kunt u laten zien wie u bent door in te loggen met uw DigiD. 

Hoe werkt DigiD?

Stel, u wilt op de website van uw gemeente een uittreksel van de gemeentelijke basisadministratie aanvragen. U wordt dan van de site van de gemeente automatisch doorgeleid naar de inlogpagina van DigiD. Daar vult u uw DigiD gebruikersnaam en wachtwoord in. Vervolgens komt u automatisch terug op de site van de gemeente, waar u het uittreksel aan kunt vragen.