Over DigiD

Gebruikersnaam en wachtwoord

Met uw DigiD kunt u inloggen op websites van de overheid en in de zorg. Uw DigiD bestaat uit een gebruikersnaam en een wachtwoord die u allebei zelf kiest. Uw DigiD is 3 jaar geldig nadat u deze voor het laatst heeft gebruikt.

DigiD app

Inloggen met de DigiD app kan op twee manieren. Op uw telefoon of tablet logt u in met alleen een pincode. Of u logt in op de computer via de app. Dan neemt u eerst een koppelcode over, scant u een QR-code en voert u uw pincode in.

U kunt nu ook met de DigiD app een eenmalige controle uitvoeren op uw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart. Hierna is de DigiD app geschikt om in te loggen bij organisaties die extra zekerheid over uw identiteit vereisen.

Meer weten hoe u de app kunt gebruiken en waar u op dit moment kunt inloggen? Ga naar de DigiD app.

Controle via sms

Beschikt u over een mobiele telefoon? Vraag dan meteen uw DigiD met een controlestap via sms aan. U kunt dan ook inloggen op websites waarvoor deze controle verplicht is. Voor de sms'jes die u ontvangt, hoeft u niet te betalen. Uw mobiele nummer wordt alleen door DigiD gebruikt. Uw nummer wordt nooit doorgegeven aan andere organisaties. 

Als u al een DigiD hebt, kunt u de controle via sms aanvragen via Mijn DigiD.

Waarom DigiD?

Gaat u naar uw gemeentehuis, of naar het loket van een andere overheidsinstelling? Dan moet u in veel gevallen uw identiteitskaart, paspoort of rijbewijs laten zien. Zo weet de overheid wie u bent. Op internet kunt u laten zien wie u bent door in te loggen met uw DigiD. 

Hoe werkt DigiD?

Stel, u wilt op de website van uw gemeente een uittreksel van de gemeentelijke basisadministratie aanvragen. U wordt dan van de site van de gemeente automatisch doorgeleid naar de inlogpagina van DigiD. Daar vult u uw DigiD gebruikersnaam en wachtwoord in. Vervolgens komt u automatisch terug op de site van de gemeente, waar u het uittreksel aan kunt vragen.