Hoe werkt een DDoS-aanval?

Een DDoS-aanval kunt u vergelijken met een zeer grote groep personen die tegelijkertijd door een winkeldeur probeert te komen. Soms komt er eentje door de deur, maar de meesten komen niet verder. Online gebeurt hetzelfde: doordat er ineens heel veel contactverzoeken komen op een website, raakt de toegang geblokkeerd. Bij een geslaagde DDoS-aanval wordt een website niet of moeilijk bereikbaar voor bezoekers. Of u kunt niet meer inloggen met uw DigiD. Uw gegevens zijn veilig; er is geen sprake van een hack of diefstal.

Wat moet ik doen tijdens een DDoS-aanval op DigiD?

Een DDoS-aanval is niet te voorkomen, maar wel heel vervelend. Zodra de aanval is gestopt of wordt afgeslagen kunt u weer zonder problemen inloggen via DigiD. Probeer het dus op een later tijdstip nogmaals. Via www.digid.nl en Twitter informeren wij u wanneer DigiD weer beschikbaar is.

Wat doet DigiD?

Er zijn maatregelen genomen om DDoS-aanvallen succesvol af te slaan. Er wordt continu gemonitord of gebruikers ongehinderd DigiD kunnen gebruiken. Als een DDoS-aanval toch leidt tot problemen met inloggen of het bereiken van de website, dan informeren we u zo snel mogelijk via de website en Twitter.

Illustratie DDoS-aanval

Toelichting op de infographic

Normale situatie: 

  • Je logt in met DigiD op (bijvoorbeeld) de site van jouw gemeente
  • Je kunt doen wat je wilt doen op de site

Situatie tijdens een DDoS-aanval:

  • Je probeert in te loggen met DigiD op (bijvoorbeeld) de site van jouw gemeente
  • Het lukt niet om in te loggen omdat te veel inlogpogingen zijn; niemand komt door de deur
  • Jouw gegevens zijn veilig, er is geen sprake van diefstal of een hack. Het is alleen wel vervelend dat je niet kunt doen wat je wil op de site.