Controle identiteitsbewijs

Extra zekerheid over uw identiteit

Vanaf nu kunt u met de DigiD app een eenmalige controle uitvoeren op uw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart. Deze controle geeft organisaties meer zekerheid over wie er inlogt.

Wat heeft u nodig?

Om de controle van uw identiteitsdocument uit te voeren, moet u beschikken over:

  1. Een geactiveerde DigiD app
  2. Een Android smartphone met NFC-lezer (Android versie 6.0 of hoger).
  3. Een geldig Nederlands identiteitsbewijs:
    • Identiteitskaart
    • Paspoort
    • Rijbewijs (uitgegeven na 14 november 2014) 

Hoe werkt het

De DigiD app leest - met de NFC-lezer van de telefoon - de gegevens op de chip van uw identiteitsbewijs. Deze gegevens worden geverifieerd bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens of het rijbewijzenregister van de RDW. DigiD slaat geen gegevens op, maar registreert alleen dat de controle correct is uitgevoerd. De controle is eenmalig. Daarna is uw DigiD app geschikt om in te loggen bij de organisaties die deze extra zekerheid vereisen. Volg de stappen in het stappenplan om de controle uit te voeren.

Geleidelijk voor meer mensen beschikbaar

De controle kan op dit moment alleen worden uitgevoerd met de DigiD app op de meest gebruikte Android telefoons. Met een iPhone is het helaas niet mogelijk vanwege beperkingen vanuit Apple. Wij onderzoeken momenteel manieren om de identiteitsbewijzen te controleren voor mensen die geen geschikte telefoon hebben of hulp nodig hebben bij het uitvoeren van de controle.